sâmbătă, septembrie 10, 2011

Ciorba turceasca de linte

Ciorba asta e mai degraba supa crema, dar pentru ca asa ii zice si in turceste (mercimek çorbası), asa i-a ramas numele (ca in bancul cu Stefan cel mare si apa Moldovei).

Peste ciorba asta de linte rosie am dat intr-un restaurant turcesc din Timisoara. Multi ani eu si prietenii ne-am intrebat ce condimente foloseste bucatarul turc de iese asa buna. Am aflat in vizita la Istanbul (unde culmea, n-am gasit ciorba de linte asa buna ca la Timisoara): secretul este cimbrisorul. Identificasem menta pana atunci, dar nicidecum cimbrisorul.

Si pentru ca era atat de buna, duceam toti prietenii sa deguste. Asa am dus o prietena din Maramures sa vada ce bunatate de ciorba turceasca se poate consuma la Timisoara. Si se pune fata si ia vreo doua linguri (noi asteptand reactia cu sufletul la gura) si zice:
-- Ah, pai asta e ciorba de bob. Faceau si bunicii mei din Maramures.
Nicicand n-am vazut niste fete mai dezumflate.

Dar cum lucrurile bune nu dureaza la nesfarsit, si calitatea ciorbei de linte a inceput sa scada dupa ani de zile de tinut stacheta sus. Se pare ca din cauza problemelor financiare ale localului, se mai umbla la ciorba si nu numai.

Iacata asadar si laudata ciorba:
- o cana de linte rosie: lintea rosie nu trebuie tinuta la inmuiat pentru ca fierbe repede (ce bine).
- o ceapa
- un morcov
- o lingura de pasta de ardei rosu (kırmızı biber salçası). Se poate inlocui cu boia daca nu aveti
- 5-6 cani de apa, in functie de cat de groasa vreti sa iasa crema
- cimbrisor (preferabil proaspat) si menta (poate fi si uscata), cate o lingurita din fiecare


1. Se toaca ceapa si morcovul (daca nu aveti tocator, dati morcovul pe razatoare) si se calesc in ulei 2 minute si se adauga pasta de ardei la sfarsit amestecand sa se omogenizeze.


Intre timp lintea si apa se pun la fiert.

2. Se arunca ceapa si morcovul peste linte si se lasa sa fiarba la foc mediu cam 30-40 de minute pana cand lintea este fiarta.


3. Se baga blenderul cu picior in oala si se paseaza ciorba. Se sareaza si se adauga condimentele. Se serveste cu lamaie, ceapa si ardei iute. Si lipie daca este.




Timp preparare: 20 minute. Timp gatire (in care nu faceti nimic): 40 minute

2 comentarii:

Divan.ro - Restaurant Oriental spunea...

Este o supa foarte sanatoasa. Dupa gust, se poate asezona cu putina smantana.

Anonim spunea...

cu putina scortisoara presarata in farfurie e si mai gustoasa :) just try it